20 martie 2014

Simfonia lalelelor Piteşti, 11-13 aprilie 2014


Simfonia Lalelelor va avea loc la Piteşti, în perioada 11-13 aprilie 2014.


Simfonia Lalelelor ajunge în acest an la ediţia cu numărul 37.


Vă aşteptăm să vizitaţi Simfonia Lalelelor
Ediţia 37 - Piteşti, 11 - 13 aprilie 2014!


Lalelele sunt simbolul municipiului Piteşti
Laleaua (Tulipa) este un gen care cuprinde aproximativ 100 de specii de plante cu flori din familia Liliaceae. Sunt originare din sudul Europei, nordul Africii și Asia, din Anatolia și Iran (unde floarea este reprezentată pe drapelul național) până în China şi Japonia. Zonele cele mai diversificate în ceea ce privește speciile de lalele sunt Munții Pamir, Munții Hindu Kush și stepele din Kazakhstan.

Gingaşa lalea este una dintre cele mai iubite plante şi a treia cea mai populară plantă din lume. Forma de cupă, culorile vibrante şi eleganţa sunt doar câteva dintre trăsăturile acestei plante. Sunt plante cultivate de peste 500 de ani.
Laleaua este o plantă perenă care se înmulţeşte şi este cultivată pentru frumuseţea sa şi pentru varietatea de culori. Se cunosc peste 100 de specii de lalele, de diverse forme, mărimi şi culori. Există anumite specii de lalea care trăiesc şi în zonele de munte şi rezistă chiar pe tot parcursul iernii. Lalelele sunt plante cu o singură floare, însă există şi câteva specii care pot avea până la patru flori. Floarea are de obicei trei petale şi trei sepale, în culori vibrante.
Cu toate că lalelele sunt asociate cu Olanda, ele nu sunt originare din această ţară. Lalelele au apărut în Asia şi au fost cultivate în timpul Imperiului Otoman, unde au fost aduse de triburile nomade. În secolul XVI, un ambasador european a vizitat Turcia. La plecare demnitarul a primit drept cadou câţiva bulbi de lalea. La rândul său, ambasadorul a dăruit câţiva bulbi împăratului Ferdinand I şi botanistului Carolus Clusius. Lalelele au fost introduse în Olanda atunci când Carolus a fost trimis ca profesor de botanică la Universitatea Leiden. De atunci, Olanda domină piaţa lalelelor.
Laleaua, “lale” în limba persană, a fost cultivată în ţări precum Iran şi Turcia, dar şi în unele părţi ale Asiei, Africii şi în Europa. Numele “tulipa” vine tot din Turcia, de la cuvântul “turban”, care face referire la fâşia de material pe care o poartă pe cap bărbaţii din ţările orientale.
Lalele sunt cunoscute pentru florile lor în culori vibrante precum roşu, galben, portocaliu, mov, roz şi multe altele.
Laleaua este o floare care are în jur de 2-6 frunze, însă există şi specii care pot avea şi 12 frunze. Aceasta poate înflori şi în lunile de iarnă, însă în lunile de primăvară sunt cele mai populare. Durata de viaţă a unui flori de lalea este de maxim o săptămână. Laleaua preferă primăverile lungi şi răcoroase.
Lalelele sunt flori îndrăgite în lumea întreagă datorită formei elegante şi culorilor frumoase. Aceste flori se folosesc pentru buchete şi aranjamente florale. În unele părţi ale lumii, lalelele joacă un rol important în ceremonia nunţii.
De asemenea, laleaua este floarea naţională a Turciei. Laleaua este şi simbolul iubirii eterne, a dragostei, pasiunii şi romantismului.